Birgitta Janssons minnnesfond för animerad film / Till huvudmenyn

2007 års stipendiat -
Birgitta Janssons minnesfond för animerad film

Annika Bergström
Foto: Animotion

Animatören Annika Bergström, 28, är 2007 års stipendiat.Juryns motivering till 2007 års stipendiat:

Till 2007 års Birgitta Jansson stipendiat utses enhälligt Annika Bergström. Hon har i sina filmer Bada, X-Ray Vision och Laundry Room visa prov på seriositet, originalitet och en befriande humor helt i Birgitta Janssons anda.
I sitt senaste filmprojekt Alla gillar Olle, som är en animerad dokumentär, blandar hon animation och rörliga “livebilder” på ett mycket spännande sätt. Vi väntar därför med stort intresse på att den skall bli klar. Vi tror på den!

Om Annika Bergström:

Annika Bergström, 28 år, bor och arbetar i Stockholm som frilansande animatör och illustratör. Hon är utbildad på Fellingsbro Folkhögskolas utbildning i Filmanimation 99/00. 2000 började hon arbeta med animerad film. Hon har bland annat arbetat för Happy Life animation med projekt som Sune, da Möb och Nasse. På Röda Roboten animation har hon jobbat som modellbyggare och animationsassistent med projektet Jack & Pedro under 2005–06, samt som animatör med projektet Farbror Freddy får en knäpp under 2007. Det är en barnfilm med premiär på Göteborg Filmfestival.
Alla gillar Olle är en kommande 5–7 minuter lång halvanimerad dokumentär om Olle. Annika Bergström lärde känna Olle när hon började leta efter folk som kunde tänka sig att medverka och bli intervjuade i filmen.
Med stöd från Konstnärsnämnden 2005 utvecklade Annika Bergström idé, manus och design för Alla gillar Olle. Nu har Fanzingo beviljat mentor- och teknikstöd.
– Jag satsar på att producera färdigt filmen under 2008, men behöver mer finansiering. En del av stipendiepengarna går direkt till produktionen, säger Annika Bergström.Om Birgitta Janssons fond för animerad film:

Till minne av filmtecknare Birgitta Jansson (1944–1985) bildade släktingar och vänner en minnesfond i hennes namn. Fonden delar ut, när förutsättningar finns, stipendium till en eller två som arbetar med animation i Birgittas anda. Det vill säga någon som är nyskapande, experimenterande och seriös, men kanske inte uppmärksammas efter förtjänst.

Stipendiet har delats ut ett flertal gånger sedan 1986 och efter några års uppehåll finns nu åter möjlighet. Den oberoende styrelsen består av tre personer. Fonden förvaltas av Teaterförbundet.

Birgitta Jansson gjorde flera uppmärksammade filmer, den mest framgångsrika blev Semesterhemmet en 13 minuter lång leranimation med dokumentärt ljud och porträtterande lergubbar. Filmen fick 1981 pressens pris på animationsfestivalen i Annecy, Frankrike.

Maria Brännström, Gun Jacobsson och Kerstin Olsson Grönvik

 

Länk till sida med mer info om Birgitta Jansson och lista på tidigare stipendiater >>